Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Eén van de bekendste is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan vaak een kuiltje in worden gedrukt. Na een nacht rust zijn de voeten vaak weer slank geworden. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Ook kan het defect aangeboren zijn.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het kan u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is.

Behandelmogelijkheden

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit: compressietherapie (zwachtels en/of elastische kousen), manuele lymfdrainage (specifieke massagetechniek), oefentherapie, ademtherapie, voorlichting, lymftaping, aanleren van zelfmanagement.

Vergoeding

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering, de vervolgbehandelingen komen ten laste van de basisverzekering. Indien u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd bent moet u zelf (een deel van) de kosten van de eerste 20 behandelingen betalen, de vervolgbehandelingen worden uiteraard wel weer vanuit de basisverzekering vergoed.

Voor oedeemfysiotherapie heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.